En GOD ejendomsvurdering giver en god FROKOST!

Det var nøjagtigt ordene, min kæreste fyrede af til den unge knægt på ejendomsmægler kontoret inde i Kolding!

“Giv os en god vurdering og vi giver en god frokost.”

JEG vidste godt, at sådan hænger tingene ikke sammen, dette er ikke Afrika eller Asien, hvor man kan “smøre” folk med et eller andet for at opnå det rigtige eller forventede resultat. Det måtte jeg så efterfølgende belære hende om – med et glimt i øjet, vi skulle jo gerne vedblive at være kærester.

Det er ihvertfald ikke meningen at vi skal have lavet en ejendomsvurdering fordi vi er ved at gå fra hinanden og ikke har råd til at bo i huset hver for sig. For jeg er overbevist om, at vi nok skal få en god ejendomsvurdering uden min kærestes frokost tilbud – vi bor i et godt hus beliggende på en “prime location” som de siger i udlandet. Eller som de siger herhjemme, når spørgsmålet går på, hvad der kræves for at opnå et hurtigt salg til den rigtige pris: lokation, lokation, lokation!

Men hvad så med den OFFENTLIGE ejendomsvurdering?

Den offentlige ejendomsvurdering er en vigtig størrelse – blandt andet fordi den danner grundlag for beregning og udskrivning af ejendomsskatter og beskatning af eventuel fortjeneste i henhold til loven om ejendoms-avancebeskatning.

Den offentlige ejendomsvurdering er hidtil sket hvert andet år, men hele ejendomsvurderings-systemet er under omlægning og derfor vil SKAT indtil videre bruge 2011-vurderingen (nedsat med 2½ procent – hvorfor ved jeg ikke) indtil et nyt ejendomsvurderings-system er på plads. Dette gælder fra 2015.

Den offentlige ejendomsvurdering er et udtryk for en ejendommens værdi i handel og vandel ved kontant betaling. Værdien i handel og vandel er den pris, der vil kunne opnås ved salg til en “fornuftig køber” – altså en køber, der giver en pris, som han tror, at han vil kunne sælge ejendommen for igen umiddelbart efter.

Ejerboliger vurderes med udgangspunkt i den gennemsnitlige handels-pris for ejendomme af samme størrelse, alder, stand og beliggenhed i et sammenligneligt område.

Med venlig hilsen
Steen Revi, Egtved